The “Şogor”

Am aflat cu surpridere că în maghiară cuvântul “sógor” (ro. şogor) înseamnă cumnat. A fost cu atât mai amuzant să explic unor prieteni din Ungaria care este sensul general cu care este folosit cuvântul, cel puţin în cercul meu de cunoştinţe: “regionalism ardelenesc care pe lângă cumnat (sau rudă prin alianţă) este un apelativ folosit între bărbaţii care au avut (la momente diferite în timp) aceeaşi iubită”.

Deşi a trebuit să le explic austriecilor că se scrie cu “sch”, pentru a înţelege cum se pronunţă, iar finlandezilor şi polonezilor nu am avut habar cum sa le explic asta, am reuşit să încropesc un mic şogor fan-club în rândul prietenilor mei de peste hotare. Le-a fost aproape imposibil să nu scape un hohot sau un râs înfundat la auzirea explicaţiei conceptului. Până şi domnişoarele se uitau scurt în stânga-sus şi afişau un zâmbet vinovat la auzul explicaţiilor.

Ideea prinde. Mai întâi ca subiect de bârfă în jurul unui vin de Tokaji şi a unei sticle de Zubrowka, mai apoi ca discuţie la masă (epuizaserăm alte subiecte precum criza economică, saunele din Estonia sau drumul cu Transsiberianul :) ). Cel mai amuzant a fost să prezint conceptul unui geek sadea. M-am folosit, cum altfel, de o analogie SQL: “Risto dragă, tu eşti utilizatorul unei baze de date. Tu, ca şi utilizator înfocat faci un query pe o bază de date şi obţii rezultatul de care aveai nevoie în doi timpi şi trei mişcări”. Ochii încep să-i sclipească. “Acum imaginează-ţi numa’, un alt user a făcut cândva în trecut query-uri pe aceeaşi bază de date. Poate a obţinut rezultate mai satisfăcătoare decât tine, poate nu. Ştii tu cum e, doar nu aţi căutat amândoi exact acelaşi lucru. Ei bine, tu şi userul despre care vorbesc vă puteţi numi şogori, iar baza aia de date a facilitat relaţia voastră. La fel e şi cu fetele.” Bineînţeles că nu am apucat să termin bine ceea ce aberam şi omul se tăvălea de râs.

În altă ordine de idei, nu aş fi surprins să aud în curând despre un nou plug-in de Facebook prin care să te poţi link-ui cu toţi şogorii tăi. Mai delicată ar fi partea cu cei/cele care au facilitat relaţiile. Însă vorba aia, dacă tot e şogorie, să ştim şi cine a pus osu’ :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>